‘De mooiste tweets hoor je buiten’

‘De mooiste tweets hoor je buiten.’ Dit was ooit mijn eerste twitterbericht. Nog niet eens zo lang geleden, want ik was beslist geen early adapter. De tweet zelf spreekt wat dat betreft al voor zich.

Nu, zo’n 950 volgers rijk, onder wie velen die ik inmiddels beschouw als geestverwanten, of zelfs twittervrienden, vind ik het wel een goed moment om ook eens de lof te zingen van dit prachtige medium.

Want hoe anders dan via Twitter kan ik zo gemakkelijk mijn nieuwsbronnen selecteren in binnen- en buitenland? Waar anders dan op Twitter word ik zo snel geïnformeerd, en kan ik zo gemakkelijk verschillende bronnen raadplegen? Het gericht zoeken op onderwerp, account, bron, in woord en beeld gaat zó gemakkelijk, dat Twitter voor mij de toegang is tot bijna alles wat ik wil weten, en meer. Dat meer betreft vooral de bijdragen van de mensen die ik volg – een kleine 1000; verrassende muziekfragmenten, mooie foto’s, aankondigingen van tentoonstellingen, conferenties, nieuwe boeken, bijzondere inzichten….. er valt ook heel veel te leren! En dat allemaal achter één blauw knopje.

Ik ben niet alleen consument en verzamelaar, maar zelf ook behoorlijk productief. Ik deel graag wat mij ook voor anderen de moeite waard lijkt, ik vind het fijn om bij te dragen aan een discussie, of geef een reactie op berichten die mij raken. Juist de beknoptheid van de tekst vind ik mooi, de uitdaging om de essentie kort te verwoorden, met ook nog voldoende nuance en in deugdelijke taal.

Meer nog dan LinkedIn (gebruik ik vooral werkgeralateerd), Facebook (ben ik geen fan van) en Instagram (zou ik meer mee willen, maar ik ben nu eenmaal geen fanatiek fotograaf) is Twitter mijn verbinding met de wereld, een communicatiekanaal dat altijd beschikbaar is. En of ik me weleens erger? Nauwelijks. Ik kies immers zelf wie ik volg, wat ik lees, en vooral, wat (wie) ik aan me voorbij laat gaan. Ongewenste reclame kan ik uitzetten, en ongewenste volgers blokkeren – baas over eigen account.

Ik heb me ten doel gesteld om in het komende jaar in de onderwijsorganisatie waar ik als interim-manager werk, de docenten en collega-managers ook enthousiast te maken voor Twitter (en Linked en Instagram). Ongelofelijk, maar dat is daar nog een onontgonnen terrein! We bouwen aan een nieuwe samenwerkingsschool, waar prachtige dingen gebeuren, in een sector die het verdient dat we dat ook laten zien! Hoe krijg je docenten Techniek zo ver dat ze de tijd willen nemen voor social media? Dat wordt nog een hele uitdaging. Als iemand een goed idee heeft, hoor ik dat graag!

Zo. Lekker stukkie getikt. En nu? Ook dat is de kracht van Twitter, en social media in brede zin: iedereen kan publiceren, iedereen heeft lezers, en soms levert dat niet alleen mooi complimenten op, maar zelfs fijne ontmoetingen in real life. Ik ben fan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s